Skandaler om datamisbrug må ikke bremse brug af data i samfundets tjeneste

”Vi skal have modet til at bruge data til samfundsnyttige formål og ikke lade skandalehistorier bremse innovation og forskning. Danmark er et meget digitaliseret land, og hvis vi formår at bruge vores data, vil det få stor betydning for vores fremadrettede vækst og velfærd.”

Sådan skriver medlemmer af Akademiet for de Tekniske Videnskabers Digitale Vismænd i en kronik i Berlingske. Heriblandt er Kaj Grønbæk, institutleder for Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet – og leder af arbejdspakke 4 i HealthD360.

I kronikken opfordrer ATVs digitale vismænd bl.a. til en mere balanceret og værdiskabende debat, og fremhæver at debatten ofte polariseres, så der på den ene side tales naivt om data som det nye guld eller på den anden fokuseres udelukkende på frygt og negative historier. De konstaterer, at etiske debatter om brug af data er vigtige, men at det også er et etisk problem at forsinke eller undlade at bruge data til at skabe gode løsninger i samfundet eller at løse samfundsmæssige problemer.

Læs kronikken her:

Vi må ikke lade skandaler om datamisbrug bremse vores brug af data i samfundets tjeneste
13.03.2019, Berlingske

Forfattere:
Brit Winthereik er professor ved ITU, Kaj Grønbæk er institutleder ved Institut for Datalogi, AU, Janne Glæsel er advokat, Kim Guldstrand Larsen er professor ved Institut for Datalogi, AAU. Alle er medlemmer af Akademiet for de Tekniske Videnskabers Digitale Vismænd.